Punainen Manifesti Koska kansanvalta ei toimi jos kansa ei tiedä

Singaporen politiikka ei toimi Suomessa

Meidän yhteisesti rakentama ja hallinoima julkinen tila on päätynyt markkinointikoneiston kohteeksi. Jokainen julkisissa kulkuvälineissä tai kaupungilla kulkeva altistuvat miljoonille mainoksille. Keskustassa pyörivät isot alusvaatemallit ja elokuvamainokset, avaamalla telkkarin alamme vastaanottaa kaupallista roskaa, jopa postilaatikosta tulee mainoksia, eikä sanomalehden lukeminen onnistu ilman mainoksia.

Erottava tekijä näille kaikille on yksilönvapaus. Voimme milloin tahansa sulkea TV:n, olla lukematta sanomalehtiä, voimme teipata 'Ei mainoksia'- tarran oveen, mutta on käytänössä mahdotonta välttyä törmäämästä mainoksiin keskustassa kävellessään. Minulla, eikä kenelläkään muulla ei ole vapaus valita mitä hän katsoo julkisissa rakennuksissa, ellei ole sitä pätäkkää.Samaan aikaan Helsingin kaupunki on rajoittanut nuorilta mielipiteen- ja ilmaisuvapautta.

Vuodesta 1998 toiminut ja näillä näkymin päättynyt 'Stop töhryille'- kampanja on pyrkinyt lopettamaan kaiken mainonnan mikä ei yllytä ostamiseen - tätä kutsutaan "töhryksi". Tähän kampanjaan tuhlattiin kymmeniä miljoonia euroja, joista harmittavan suuri osa päättyi yksityisten vartiointiliikkeiden menoihin. Koko kampanja toimi siten, että Helsingin kaupunki osti palveluita yksityisiltä vartiointifirmoilta, joiden tarkoituksena oli poistaa ilmestynyt töhry mahdollisimman nopeasti.

Yksi näistä firmoista oli FPS, joka on muuttunut OTSO:ksi. FPS:n vartijoita on syytetty "töhrijöiksi epäiltyjen" valokuvaamisesta, seuraamisesta ja väkivaltaisuudesta. Helsingin kaupunki on ollut haluton ottamaan vastuuta tapahtumista huolimatta useista paljastuksista. Kiistaton todiste FPS:n väkivaltaisuudesta oli laajaan julkisuuteen noussut Kontulan tapaus, jossa vartijat hakkasivat raudoissa olevaa puolustuskyvytöntä miestä.

Helsingin kaupungin sanoma on siis selvä. Kaikki nuoret miehet, jotka jostain syystä haluavat ilmaista taidetta vapaasti julkisissa tiloissa ovat raiskaajien ja pedofiilien tasoisia rikollisia, jotka joutuvat teostaan vankilaan ja päälle armoton velkaorjuus. Silti meidän katukuvan sotkeminen alastomilla naisilla on täysin hyväksyttävää, koska mainostajilla oli tarpeeksi rahaa. Vielä selvemmin sanottuna: jos sinulla on tarpeeksi rahaa voit sotkea ympäristöä niin paljon kuin haluat, mutta jos olet köyhä rangaistuksena on vankila ja velkaorjuus.

Esimerkiksi tästä tästä voi lukea mitä tapahtuu kun markkinat ja ihminen kohtaavat. Markkinat voittavat aina. FSP:n tavoitteena on vain voittojen maksimointi, joka onnistuu sillä, että mahdollisimman moni nuori otetaan kiinni, riippumatta siitä onko hän syyllinen vai ei. Graffitien siivouksesta vastaava firma Was-Ste Oy taas tekee rahaa ylihinnoittelemalla siivouksesta aiheutuvia kuluja, joka tekee nuoren elämästä helvettiä.

Paavo Arhinmäki kirjoittaa blogissaan miten Suvilahdella sijaitseva laillinen graffitiaita on ollut menestys. Suvilahden ympäristössä graffitit ovat vähentyneet, nuoriso on saanut välineen itseilmaisuus ja paikallinen yhteisö on ollut tyytyväinen ratkaisuun. Ainoat aitaa kritisoivat ovat ne, jotka saavat palkkaa töhrybisneksellä.

Tervettä yhteiskuntaa ei rakenetta väkivallalla, eikä graffitikysymykseen saada vastausta nuorison ja virkamiehien vastakkainasettelulla. Luoja tietää minkälaiset tulokset olisi saatu jos ne 20 miljoonaa olisi käytetty nollatoleranssin sijaan nuorisotoimintaan, laillisiin graffitiaitoihin ja ennaltaehkäisyyn.

" Kuitenkaan nollatoleranssi ei ole pysäyttänyt graffitien maalaamista tai tarrojen kiinnittämistä. Edes poliisitoimet, väkivalta ja pelko eivät voi tukahduttaa kaupunkitilan vapaata käyttöä, sillä ilman sitä ei kaupungissa olisi mitään liikettä tai elämää. Kaupunki elää vain ihmisten vapaassa ja vailla mitään erityistä tarkoitusta olevassa kanssakäymisessä. Kaupunkiin kuuluvat kaikenlaiset "töhryt", säröt, rosoisuus, elämän merkit ja jäljet. Puhdas kaupunki ei ole ainoastaan väistämättä väkivaltainen, se on yksinkertaisesti tappavan tylsä." - Nollatoleranssi.info

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Mörökölli (nimimerkki)

Graffitit ovat merkkejä elämästä, poikkeuksista, joskus pahoinvoinnistakin. Ihmiset ovat aina jättäneet kädenjälkiään julkisiin tiloihin. Ennemmin katselen toisten ihmisten jättämiä merkkejä tässä muuten niin kaavamaisessa ja kliinisessä järjestelmässä, kuin suuryritysten mainoksia, joilla lapsityön tuloksia käsketään ostaa. Töhryt voivat olla helvetin rumiakin, mutta jos annetaan kerrostua, vähitellen rumat peittyvät yhä hienommilla ja värikkäämmillä. Berliini, kenties maailman töhrityin kaupunki, on mielestäni kaunis: tunnelma ja ilmapiiri on sellainen, että julkinen tila on töhryillä valloitettu ihmisten kontrolliin, ei jonkin kasvottoman talousmahdin.

Elias Rintamäki

Töhryjen ruumudesta vielä sen verran, että kun graffiteja tehdään pimeässä ja nopeasti on hyvin vaikeaa tehdä näyttävää teosta. Kun katsoo Barcelonan osia, jossa graffitit ovat sallituja niin näkee minkälaisia ne useimmiten ovat.

mallakulta (nimimerkki)

Ennen olivat vessa-aforismit. Niitä oli kiva lukea. Saattoi jopa kirjoittaa omansa siihen alle. Esim:"Täällä sinä seisot liha kädessä ja Biafrassa lapset näkevät näkää" Nykyisin vessan seinässä on töhry: paksulla tussikynällä tehty "nimimerkki". Ei ole potkua nykynuorisolla.

Salomökin KOMMUNISTI (nimimerkki)

Toimi ennen mutta nyt ei kun ei ole KOMMUNISMIA.
Liberaaliset sossus ja vassut ovat ilman munaa, kuten
Putinin herrakuorokin.

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Miten liittyy Singaporeen? Singapore on todella upea yhteiskunta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Miksi töhryjä ei sosiaalistettu abstraktiksi taiteeksi alikulkutunneleihin ja järjestetty kilpailuja graffitista? Helsingin suhtautuminen on liberaalikokoomuslainen ja marxilainen: poista paha keskuudestasi.

Hannu Rainesto

6. siis mitä pahaa olikaan kommunismissa?

Hantta (nimimerkki)

Kommentti 7. Taidat olla koomikko. ps. Jos graffitit tehdään toisen omaisuuteen silloin se on rikos Suomen lakien mukaan, pitäisikö lakia muuttaa? Kävelin kerran Eerikinkatua pitkin ja rastatukkainen kaveri veti isolla kynällä viivaa talon seinää pitkin kävellessään eteenpäin, kuin kysyin häneltä mitä hän oikein tekee niin kaveri vastasi tyhjä katse naamallaan että hän "työllistää" muita, se varmasti kertoo kaiken.

Käyttäjän anttikokko kuva
Antti Kökkö

"Kaikki nuoret miehet, jotka jostain syystä haluavat ilmaista taidetta vapaasti julkisissa tiloissa ovat raiskaajien ja pedofiilien tasoisia rikollisia,"

No rangaistusaseteikoita en tarkkaan tunne, mutta paljon on kieltämättä herättänyt keskustelua raiskaajien ja pedofiilien lieväksikoettuista tuomioista.

"Vielä selvemmin sanottuna: jos sinulla on tarpeeksi rahaa voit sotkea ympäristöä niin paljon kuin haluat, mutta jos olet köyhä rangaistuksena on vankila ja velkaorjuus."

Ei se sotkeminen rahasta ole kiinni vaan suurimmalta osin paikan omistajan suostumisesta. Yleensä suostumukselle on annettu hinta, tämä on kyllä totta mutta mikään automaatio se ei ole.

"laillisiin graffitiaitoihin "

Niin, eli tässäkin siis ilmwisesti rajoitetaan ilmaisunvapautta kun on laillisia graffittiaitoja ja sitten on laittomia. Laittomille paikoille ei siis edelleenkään saisi graffiittia tehdä.

"Kaupunkiin kuuluvat kaikenlaiset ”töhryt”, säröt, rosoisuus, elämän merkit ja jäljet."

Kuka määrittelee mitä näihin "kaikenlaisiin" kuuluu?

Trapetsi (nimimerkki)

Olen graffiteista toista mieltä, tai siis töhryistä.

Ne ovat rumia ja rajoittavat kaupunkitilan katselua. En rakasta mainoksiakaan, mutta joku sentään maksaa niistä kiinteistöjen ja kulkuvälineiden omistajille.

Sen sijaan töhryjen tekijät maksattavat "kaupunkitilan" käytön toisilla, mikä on mielestäni raukkamaista.

Töhriminen ei rajoitu pelkästään julkiseen tilaan. Tuttavani asuu alueella, jossa töhritään jatkuvasti myös ihmisten taloja. Hän on kroonisesti sairas iäkäs ihminen, joka asuu vaatimattomassa talossa. Hänen taloaan ja jopa ikkunoitaan töhritään. Se on kiusaamista. Hän joutuu eläkkeestään maksamaan puhdistusta. Häpeällistä hommaa noilta sprayaajilta.

En myöskään halua julkisissa liikennevälineissä katsoa raavittuja ikkunoita tai töhrittyjä junan kylkiä, puhumattakaan siitä, että ikiaikaiset vuosimiljoonaiset kauniit kalliot on spreiattu väylien varrella.

Töhryjen teko on osa kansainvälistä liiketoimintaa, maanalta johdettua touhua netissä, jopa julkaistuine lehtineen ja tagienteko vihjepaikkoineen. Kyseisella toiminnalla halutaan häiritä demokraattisten yhteiskuntien toimintaa. Joku myös hyötyy siitä rahallisesti, ainakin maalien myyjät ja muutkin.

Protestina se on kulahtanut. Itse asiassa se aiheuttaa slummiutumista ja niitä tekevät ihmiset jäävät usein sinne omaan slummiinsa entistä hankalammin, kun varakkaat muuttavat pois.

Ei ole mitään sen paikalleen jämähtäneempää ja taantumuksellisempaa, kuin huppupäinen nuori nyhräämässa jotain töhryä tai piirtelemässä jotain reviirimerkkiä. Samaa on tehty justiinsa saman kaavan mukaan jo n.30 vuotta.

Suomalainen kaupunkikuva saataisiin eläväksi rakentamalla kaunista. Vaan suomalainen arkkitehtuuri on onnistunut pilaamaan lähes jokaisen maalaiskylän keskustan betonimarkettien riveiksi ja suuret lähiöt a la DDR kaltaisiki harmaiksi betonislummeiksi, jossa kadun varrelle on istutettu rivi kitukasvuisia lehmuksia. Entisajan ukot piirsivät tupakka-askin kylkeen, mutta tuli kauniita kirkkoja ja perinnemaisemia.

Yksi uusi kaunis lähiö on Uudellamaalla, Kartanonkoski, vaan senkin ovat suunnitelleet ruotsalaiset. Ottakaa estetiikkaan taipuvat nuoret kaupunkitila haltuun menemällä suunnitteluoppiin ja rakennusalan kouluihin ja ruvetkaa tekemään kaunista ympäristöä.Kun siihen Euroopan sivistysmaissa pystytään, niin miksei täälläkin?

Singaporessa en ole käynyt, mutta tutut ovat kertoneet, että siellä on erittäin siistiä ja hyvinhoidettua. Purkan sylkemisestäkin saa sakkoa, kuten briteissäkin.

Muualla Euroopassa töhryjä on lähinnä slummeissa, Suomessa tietty joka paikassa, koska meillä muutenkin varsin suuren osan nuorisoa katukäytös on
sentapaista, ettei tulisi kuuloonkaan useissa maissa.

En kuulu yhteenkään puolueeseen, en ole minkään ismin ihailija, enkä halua veronmaksajana maksella tagien poistoja. Kyllä syrjäytymiseen ja pahaan oloon tulisi löytää muita rakentavampia keinoja.

Kun entisella asuinalueella nuoret töhrivät seiniä, ajattelimme me aikuiset kerran, että jos käytäisiin vetämässä nuorten mopojen renkaat siellä puiston laidassa, tai vedettäisiin kunnot sprayt naapuruston poikien stailaamien amerikanrautojen kylkiin. Mitä eroa siinä olisi? Nuorisotagit seiniin ja mummo / pappatagit mopojen kylkiin. Josko helpottaisi puolin ja toisin.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

MallaKulta, eihän nyt vessassa kukaan skrivaa, meillä on internetti! paljon isompi vessa.

Trapetsi (nimimerkki)

Kun jälkikasvu oli pieni ja harjasin hänen hampaita ja se kutitti, niin hän sanoi, että "miulla hauskaa täällä vessassa". Samoin on tään netin laita.

mallakulta (nimimerkki)

#11 S.H.
Minä kirjoitinkin, että "ennen". Nyt on nyt ja nyt on netti.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

pitäisiköhän sitä kehittää uusi graafinen alusta. Onhan se totta, että kymmensormijärjestelmää tule vähän harjoitella, että tekstiä tulee nopeasti. Mutta ehkä innovaatiopalveluyhteiskunta kehittää tulevaisuuden toivoille näille vessa palstoille graafisemman alustan.

Ihan vaan wacom graafisella tabletilla ja kynällä, voi tulla vetämään palstan täyteen tägejä ja muita kirkkoveneitä.

Kyllä loppuisi seinien sotkeminen, sporassakin voisi matkustaa ilman haisevia spurguja, tädeillä ei olisi kukkahattuja taikka liikaa hajuvettä. Tupakointi loppuisi. Eläkkeet riittäisi.

Vedeltäisiin vaan graafisia tageja pitkin netin seiniä. Kyllä Hesarin pääkirjoituskin näyttäisi paremmalta, kun siihen voisi paksulla tussilla tussun raapustaa.

Toimituksen poiminnat