Punainen Manifesti Koska kansanvalta ei toimi jos kansa ei tiedä

Tuija Brax vie Suomea kohti valvontayhteiskuntaa

Tuija Brax ehdotti TV-uutisissa jalkapannan asentamista jokaiseen lähestymiskieltoon tuomitulle henkilölle, jonka väkivaltaisuudesta on selvää näyttöä. Sellon tapahtumat järkyttävät meitä kaikkia, mutta asiat eivät parane tälläisilla ehdotuksilla.

Kommenti oli politiikolle erittäin tyypillinen: kun meillä on ongelma esitetään siihen ratkaisu lainsäädänöllä. Ei edes pyritä paneutumaan asian ytimeen. Usein lähestymiskieltoon tuomitaan jos tekijä on uhkaillut uhria jollakin tavalla, eikä siinä ole mitään väärää. Kysyn vain onko uhkailu tarpeeksi vakava rikos asettaa ihminen ympärivuorokautiseen valvontaan?

Jalkapannan toimisen edellytyksenä myös uhrilla pitäisi olla sellainen, jotta nähdään onko lähestymiskieltoa rikottu. Aika harva lähestymiskieltoon tuomittu tietoisesti haluaa rikkoa sitä. Ja jos kieltoa ryhdytään rikkomaan tahallaan yleensä seuraukset ovat sellaisia mitä jalkapanta ei pysty estämään.

Lex Nokia, GPS-laitteet ruuhkamaksujen seurantaan ja jalkapanta. Vihreät ja Brax vievät Suomea kohti Kiinan kaltaista järjestelmää, joka ei sovi länsimaiseen yhteiskuntaan. Olot ei muutu huonommaksi kerralla, vaan pikkuhiljaa pienien muutoksien avulla niin, että vain harvat tajuavat ihmetellä. Toteutuessaan jalkapanta tulee olemaan tälläinen pieni muutos.

Syyskuun terrori-iskujen jälkeen kansalaisten kontrollia on lisätty Yhdysvaltojen lisäksi muissakin länsimaissa. Halusimme me sitä tai emme, George Orwellin dystopia vuodesta 1984 on toteutumassa. Kansalaisten yksityisyys on katoava luonnonvara ja on outoa huomata miten piittamattomasti tähän suhtaudutaan. Tuskin kukaan meistä olisi halunnut elää 1930-luvun Saksassa tai Neuvostoliitossa, mutta siihen suntaan olemme kiistattomasti menossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Dari-anne Suomalainen

Kyllä uhkailut on syytä ottaa todesta, tänäpäivänä lähestymiskiellolla ei ole mitään merkitystä.

Samat uhkailut voivat näköjään jatkua kenenkään puuttumatta, koska mitään valvontaa ei ole.
Lähetymiskielto ilman jonkinlaista valvontaa on pelkkää kosmetiikkaa ja työllistää muutenkin ruuhkautuneita oikeuslaitoksia aivan turhaan.

Meidän oikeuslaitos alkaa olla liian lepsu ja välinpitämätön rikostapauksissa, varsinkin silloin kun kohteena on nainen.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Mikä sinun ratkaisuehdotuksesi sitten on lähestymiskiellon tehostamiseksi. Onko se kenties: "ihmisten tulisi välittää toisistaan enemmän...

Selvää on, että sympatiasi ovat rikollisen puolella. Rikollisia saa varmaankin mielestäsi kontrolloida ainoastaan kehotuksin ja kielloin. Mitään pakkoa ei saa käyttää??

Käyttäjän petri kuva
Petri Kokko

Jos ihminen halutaan valvontaan, niin siihen on olemassa tehokkaampiakin tapoja, kuin mitä pantasysteemi nyt on. Lisää linkistä http://fi.wikipedia.org/wiki/RFID

Näitä systeemejä ei alunpitäen ihan näihin käyttötarkoituksiin kehitetä, mutta käyttökohteet aina ajan kanssa laajenevat. Tämä on tietoyhteiskunnan tuntemattomampi puoli.

Elias Rintamäki

3 #

Sympatiani eivät ole rikollisen puolella, mutta onko lähestymiskieltoon tuomittu sellainen rikollinen, jota saa kontrolloida ympäri vuorokauden? Jos on, niin ei ole todellakaan terveyden merkki sopeutua selvästi sairaaseen yhteiskuntaan.

Antti (nimimerkki)

Hyväntahtoisten hölmöjen luoma valvontakoneisto on erinomainen työkalu valtaan päässeelle ihmisoikeuksia polkevalle hirmuhallinnolle, jota eivät moraaliset ja eettiset normit sido. Pelaan natsikortin nyt.

Käyttäjän jarisuominen kuva
Jari Suominen

Vertaus Kiinaan on osuva.Suomalainen eliitti on erikoisen taitava selviytyjä, se on säilyttänyt asemansa jo vuosikymmeniä vaikka maailmalla on tapahtunut paljonkin.Meillä on useita Neuvostoliiton ystäviä vallan huipulla, nyt he tosin kehuvat ihan muita tahoja.Pääministeri kehui Kiinan järjestystä siellä käydessään, kokoomuspoliitikot suorastaan intohimoisesti nuoleskelevat Yhdysvaltoja (tosin nyt Barack Obaman ja demokraattien aikana heille ei tarjota paljoakaan nuoltavaa) ja koko remmi vääntää (entistä?) Suomea kilvan Natoon.Demokratia Suomessa on vitsi.
Vaikka mitä tapahtuisi eivät poliitikot eroa tehtävistään.Sivistysvaltiossa ottaisi hallitus vastuun Espoon tapauksesta.Se ei pysty suojelemaan kansalaisiaan ja vaikuttaa siltä ettei edes tahdo.
Tässä on vain uusi näennäisratkaisu ministeriltä jota minä pidän kelvottomana tehtäviinsä, tosin hallitus jossa hän istuu on hänelle ihan osuva viiteryhmä.
Poliittinen ruumis pääministerinä, Suomen etujen vastaista politiikkaa tekevä häikäilemätön hallitus.

Hantta (nimimerkki)

Ne ihmiset jotka ovat rehellisiä ja kenellä ei ole mitään pelättävää niin heillä tuskin on paljoa sitä vastaan että valvotaan. Monen "valvontayhteiskuntaa" vastustavat inhoaa poliisia ja arvostelevat aina heitä, mutta jos olet joutunut esim. ryöstön kohteeksi niin kyllä sitä ollaan niin iloisia kuin poliisi saa valvontakameran kuvien takia ryöstön tekijän kiinni.

Naama (nimimerkki)

#9: Asia näyttää tuolta vain pintatasolta - siis siltä etteivät rehelliset ihmiset "pelkää" valvontaa ja epärehellisiä sietääkin valvoa.

Ajatellaanpa näin: joskus ehkä uskonnolliset ihmiset ajattelivat/ajattelevat että Jumala "katsoo" häntä ja tietää ja muistaa kaikki mitä yksilö on - ei vain tehnyt - vaan myös sanonut tai ajatellut. Sellainen ihminen projisoi mahdollisimman tarkkaan kaikki ajatuksensa häntä kontrolloivan Jumalan kautta. Usein inhimilliset heikkoudet johtavat lopulta tällaisen ihmisen kestämättömään syyllisyyden tuntoon ja erittäin rajoittuneiseen elämään. Elämästä tulee synnittömyyden välttelyä, pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa vakavia mielenterveysongelmia ja eristäytymiseen johtavaa ahdasmielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan.

Valvonnasta vapaa ihminen ei elä synnintunnossa, vaan vain rikkeistä tuomitaan, tuomiot kärsitään, ja aina on enemmän tai vähemmän realistinen toive "parannuksesta".

Inhimillisesti ottaen ei ole mitään järkeä korvata isiemme kiivasta ja leppymätöntä Jahvea modernilla turvatekniikalla.

Jouni Snellman (nimimerkki)

Kirjoitat asiaa Ermin Zec. Valvonta ei tuo turvaa vaan lisää hysteeristä rikollispelkoa, joka lyö silmille näiltäkin palstoilta.

Elias Rintamäki

9 #

Hantta, juuri sinunlaisesi ihmisten takia maailma on sellainen kuin on. Tuon argumentin "syyttömillä ei ole mitään pelättävää" turvin seuraavia askelia otetaan kohti Orwellin dystopiaan. Jos haluat elää Kiinassa tai Kuubassa niin siitä vaan. En kuitenkaan halua, että teet Suomesta sellaisen yhteiskunnan, jossa ihmisillä ei ole vapautta tai oikeutta elää ilman, että heidän liikkeitä seurataan, heidän kuvia tallenettaan, heidän sormenjälkiä otetaan ja niin päin pois.

Toimituksen poiminnat