Punainen Manifesti Koska kansanvalta ei toimi jos kansa ei tiedä

Don't Be Evil

Google päätti toimia sloganinsa mukaisesti ja vetäytyi Kiinan markkinoilta. Syyksi mainittiin verkkohyökkäys ihmisoikeusaktivistien käyttäjätileille. Sähköpostit kuuluivat ihmisoikeusaktivisteille. Google havaitsi myös, että monien eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tileillä oli käynyt kolmas osapuoli, joita kaikkia yhdistää kannatus parantaa Kiinan ihmisoikeustilanetta.

Google ei ole varsinaisesti poistunut Kiinasta, vielä. Se suodattaa edelleen hakuja ja aikoo käydä neuvotteluja Kiinan hallituksen kanssa. Selvää kuitenkin on, että Google aikoo lopettaa nettisensuurin. Vaikka ajatus kuulostaa hyvältä, todellisuudessa kyseessä on kuitenkin näennäinen muutos. Google hallitsi vain 30% hakumarkkinoista, kun taas kiinalainen yhtiö Baidu ja Microsoft hallitsevat loput 70%.

Päätös siis vähentää kiinalaisten valinnanvaraa ja Kiinan hallituksella on entistä helpompi työ sensuroida internettiä, kun hakukoneyhtiöiden määrä on vähentynyt. Microsoftilla on liian isot bisnekset Kiinassa, joten siitä ei tule kaveria Googlelle, jolle Kiina on vain murto-osa koko liiketoiminnasta.

En kuitenkaan kritisoi Googlen päätöstä, joka on mielestäni loistava ja suuntaa näyttävä. Länsimaiselta aspektilta katsottuna on suorastaan sairasta miten Kiinan nettipoliisit valvovat kansalaisiaan. Facebook, Twitter, Wikipedia ja lukuiset muut sivustot ovat kieltolistalla. Ihmettelen miten Kiinan kansalaiset suostuvat tuollaiseen kohteluun.

Talouskasvu ja sitä seuraava Kiinan poliittisen mahdin kasvu huolestuttaa ihmisoikeuksia kunnioittavia henkilöitä. Kiina on jo panostanut erittäin aggresiivisesti Afrikan ja Latinalaisen Amerikan öljy- ja kaivosteollisuuteen. Vastavuoroisesti Kiina ei puutu valtioiden sisäpolitiikkaan, joten se ei suoranaisesti pääse huonontamaan ihmisoikeuksia, toisin kuin maailman ainoa supervalta on jo pitkään tehnyt.

Toivotaan kuitenkin, että Google näyttää muille esimerkkiä. Internet on totisesti vallanpitäjille vaarallinen paikka, minkä David Rockefeller jo aikoinaan totesi. Se voi muodostaa ennenäkemättömiä massaliikeittä, joka on tällä hetkellä Kiinassa mahdotonta. Täten mielestäni länsimaidenkin pitäisi olla huolissaan omista oikeuksiaan varsinkin, kun valtiovalta on ulottumassa vaarallisen näköisesti internettiin. Erityisesti Eurostoliiton taholta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat