Punainen Manifesti Koska kansanvalta ei toimi jos kansa ei tiedä

Ai mikä helvetin Haiti?

Jokainen on nähnyt otsikoissa Haitin maanjäristyksen. Kuolleita on kymmeniä tuhansia, jopa 90% Port-au-Princestä on maan tasalla. Ihmiset ovat menettäneet kotinsa, perheensä, työpaikan..kaiken. Maanjäristys rutiköyhälle Haitille oli kuin suolan ripotteleminen haavoille. Tätä ei todellakaan olisi suonut kenellekkään, mutta kaikista vähiten kehitysmaahan.

Globalisaation myötä kansainvälinen solidaarisuus on kasvanut. Jenkit ovat aloittaneet mittavan avustusoperaation alueella; on laivoja, jotka tekevät merivedestä juomakelpoista, entiset presidentit Clinton ja Bush ovat käynnistäneet PR-kampanjan maineensa puhdistamiseksi. Haitilaisia orpolapsia pääsee hoitoon - tuki on ennenäkemätön.

USA ei ole ainoa valtio alueella, vaan Latinalaisen Amerikan apu on ollut lähellä. Kuuballa oli alueella ennestään lääkintähenkilökuntaa, johon Venezuelakin on osallistunut. Bryssel avustaa Haitia 400 miljoonalla ja pelkästään Suomessa SPR on kerännyt miljoonia uhreille. Avustustarpeita on nyt tarpeeksi, nyt vain pitää laittaa pyörät pyörimään.

Kaiken kaikkiaan myötätunto haitilaisia kohtaan on ollut valtava, sillä jopa kaupallisetkin yhtiöt ovat kantaneet kortensa kekoon. Vastalauseita kuitenkin löytyy; Yhdysvaltain äärioikeisto pitää avustusta tarpeettomana, koska rahaa menee jo nyt verovaroista. Suomessa hommaforumilaiset pohtivat jo rodullisia eroja ryöstelyn perusteella.

Maanjäristyksen myötä Haiti on ponnahtanut maailmankartalle ja lehtien lööpeillä on tämä viisikirjaiminen sana toistuvasti. Mutta ketä kiinosti Haiti ennen maanjäristystä? Haiti oli jo ennen katastrofia köyhin, lukutaidottomin, väkivaltaisin, ja sairain valtio maailmassa. Ennen maanjäristystä ketään ei kuitenkaan kiinostanut, kukaan ei puhunut asiasta. Moniko edes tiesi, että Haiti on olemassa?

Haitissa oli yhtä lailla kärsimystä ennen tuhoisaa maailmanjäristystä, ihmiset näkivät nälkää, kansa on lukukelvoton ja niin pois päin. Silti tiedotusvälineet tuskin puhuivat asiasta, Clinton ja Bush eivät tehneet mitään auttaakseen heitä, EU ei lähettänyt miljoonia euroja. Mitään ei yksinkertaisesti tapahtunut.

Kun Haiti joskus poistuu lööpeistä ja avustusjärjestöt lähtevät Haitia ei voida enää unohtaa. Maailman on solidaarisuuden nimissä tuettava alueen jälleenrakentamista, demokratian kehitystä ja terveydenhuoltoa. Meidän on kyettävä nostamaan Haiti sen satojen vuosien pituisesta kurjuuden ajanjaksosta kohti taloudellista kehitystä.

Vai kysymmekö taas viiden vuoden päästä, että mikä helvetin Haiti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

USA, EU, Kuuba, Suomi, Venetzuela, Viro ... - "Vaan yksi on joukosta poissa".

Pätmän (nimimerkki)

Suomesta katsoen Haiti on satumaisen hieno paikka, lämmin ja hedelmällinen paratiisi suorastaan.
Miksi meidän pitäisi heitä auttaa, eikö oikeudenmukaisuuden vuoksi pitäisi olla juuri toisinpäin, kylmä ja karu pohjolan maa tukea tarvitsee, ei paratiisisaari.

Markku (nimimerkki)

Ermin sanoo pitää vain ! laittaa pyörät pyörimään, olisi kai korjattava muotoon olisi saatava pyörimään, erinomaisen hankala tehtävä syistä joita luetellaan blogissa.

Kissanpäivät (nimimerkki)

Uuutisointi Haitin katastrofista on mennyt aivan älyttömyyksiin, kuten aina vastaavissa tapauksissa.
Ainakin minulle tulee välinpitämätön ja kyllästynyt olo jatkuvasta, aina samalla tavalla rakentuvasta uutisoinnista ja kommentoinnista.
Käy niin, että auttamishaluni hupenee ja ns. paskat nakkaan koko jutulle.

Syyhän ei ole uhrien, vaan ahneen ja laiskan, itseään kopioivan ja toistavan, median.
Se on suuri harmi

kullervojoensuu (nimimerkki)

Haiti kansa näkee nälkää. YK toimisto kun hajosi kansa ryntäsi viidakosta etsimään ruokaa..... Kuuballa kommunismilla menee hyvin.

Jeppe (nimimerkki)

http://curtmaynardsnewestblog.blogspot.com/2010/01...

Siitä oppia ja ojennusta. Ensin rettelöidään jotta saadaan keksejä. Seuraavaksi rettelöidään keksien päiväyksestä. Hölmöläiset luulee valmistuspäivää viimeiseksi käyttöpäiväksi. Kuolkoot nälkään.

GOEBBELS (nimimerkki)

"Meidän on kyettävä nostamaan Haiti blaablaablaa.."

Minkä hemmetin takia meidän on se tehtävä? Selitykseksi ei kelpaa "valkoisen miehen taakka".

Onko mustien geneettinen erityispiirre se, että itse ei osata asioille tehdä mitään?

Onko jossain olemassa taloudellisesti ja sosiaalisesti menestyvää pelkästään mustien asuttamaa valtiota?

Kertokaa ihmeessä jos on!

Afrikkaa (nimimerkki)

No pelkästään mustien asuttamista valtioista en tiedä, mutta: Mauritius.

Mikä helvetin Mauritius?

Toimituksen poiminnat