Punainen Manifesti Koska kansanvalta ei toimi jos kansa ei tiedä

Vihreiden mielestä ihminen on kirosana

Ihmiskuntaa ovat uhanneet kautta historian poliittiset ideologiat, jotka ovat olleet liian sokeita kunnioittaakseen yksilövapauksia ja ihmisoikeuksia. 2000-luku on taas aikaa, jolloin uusi totalitaarinen ideologia nostaa päätään. Se ei suvaitse muita mielipiteitä, eikä varsinkaan sitä, että joku on heidän kanssaan eri mieltä. Luonnonsuojelun nimissä huolestuneet kansalaiset antavat taas avaimia fasistien nyrkkeihin.

Muutama esimerkki Vihreiden rakkaudesta valvontaa kohtaa ovat Lex Nokia, joka sallii palveluntarjoajille poliisia suuremmat oikeudet. He ovat myös ehdottaneet gps-paikanninta ruuhkamaksujen seurantaan ja jalkapantoja lähestymiskieltoon tuomituille. Nyt he ovat masinoineet Helsingissä läpi lain, joka pakottaa koululaiset syömään kasviksia vähintään kerran viikossa. Nämä ajatukset ovat olleet toisen maailmansodan jälkeen vieraita länsimaisissa avoimissa ja ihmisoikeuksia kunnioittavissa yhteiskunnissa.

Ongelma ei ole siinä, etteikö kasvisruoka olisi terveellistä, ympäristöä säästävää tai edes hyvää. Se saattaa jopa olla kaikkia noita kolmea. Ongelma on siinä kuinka se ajettiin läpi ideologisista syistä pakolliseksi. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soimaan kaikissa niissä, jotka kannattavat demokraattista yhteiskuntaa. Minä pidän lihan syömisestä, mutta se ei oikeuta minua pakottamaan sitä muiden syötäväksi vain oman mielipiteeni takia.

Joillekin lapsille koulun ateria saattaa olla aamupalan jälkeen ainoa ennen iltapäivää. On aivan sairasta, että heidän on pakko syödä ruokaa, joka ei välttämättä ole riittävän ravitsevaa koko päiväksi. Kasvisruokaa on ollut tarjolla jokaiselle kasvisyöjälle kaikissa Suomen kouluissa, tai ainakin Helsingissä. Jokaisella on ollut varmasti aikaa tutustua miten hyvää se kasvisruoka oikein on, joten tämä ei kelpaa perusteeksi kasvispakolle.

Välitön seuraus tulee todennäköisesti olemaan - kun ottaa huomioon koulujen kengännauhabudjetin ruokailussa - oppilaiden yksinkertaisesti syömättä jättäminen tai liian vähäinen ravinnon saanti. Yläluokilla opiskelijat osaavat varmasti jo itse kävellä lähikauppaan ostamaan päivän aterian, joka on taas usein joko roskaruokaa tai leivoksia. Hetkinen, mitä varten sitä kasvisruokaa piti alunperin säätää pakolliseksi? Aivan. Tämä johtaa oppilaiden asettamisen eriarvoiseen asemaan: niihin joilla on varaa ravitsevaan ateriaan ja niihin joilla ei ole.

On aivan oikein, että joillakin on omat ruokailutottumuksensa; toiset tykkäävät lihasta, toiset kasviksista, jotkut taas eivät syö yhtään eläinperäistä ravintoa. Mutta siinä vaiheessa kun omia ruokailutottumuksia pakotetaan muiden syötäväksi homma menee jo sairaaksi. Yhtä loogista ja tasa-arvoista olisi se, että vastedes on yksi liharuokapäivä, jolloin jokaisen pitäisi syödä lihaa tai ainakin maistettava sitä. Myös vegaanien ja kasvissyöjien.

Nina Suomalainen sanoo blogissaan, että vihanneksilla ei ole puolueiden jäsenkirjaa. Kasvisyönti ei siis edusta mitään poliittista ideologiaa, mutta jos poliittinen ideologia pakottaa syömään kasvisruokaa, niin onko sillä kauheasti eroa? Kouluissa on jo pakkoruotsi, nyt astui voimaan pakkokasvispäivä, mitä seuraavaksi? Pakkoseksiä? Ainakin se kuulostaa yhtä järkevältä. Jokatapauksessa me ei tehty näitä lakeja, eikä noudateta niitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Anu Palosaari (nimimerkki)

Niin, tai sitten kyseeseen tulee pakonomaista vikojen kaivamista siitä mikä nyt sattuu vaan ärsyttämään kuukauden tiettynä päivänä. Kokeilkaapa sen sijaan hetki loogista ajattelua:yksi kasvisruokapäivä viikossa tuskin ketään nostaa tai kaataa, niin kuin ei yksi kalaruokapäiväkään. Tai yksi liikuntapäivä, kaikki ei toki tykkää liikunnastakaan.
Eikä pidä ärsyyntyä siitä, jos muiden ideologia on vaan niin paljon toimivampi,moni kannattaa sitä, ja jos sen ideologian puolestapuhujat ovat vaan harvinaisen taitavia poliitikkoja.

Tuima (nimimerkki)

"Eikä pidä ärsyyntyä siitä, jos muiden ideologia on vaan niin paljon toimivampi"

Heh, heh. Voi tätä ylemmyydentuntoa ja toisten rakastamista kuoliaaksi omilla uskomuksillaan. Jokaisen ihmisen mielestä oma ideologia on kaikista toimivin, kaikki eivät vain pakkosyötä sitä kaikille halusivatpa he sitä tai ei, siinä se ero on.

Jari S (nimimerkki)

Ihmettelen vaan miksi vihreät eivät täällä hesassa vaan päättäneet että jonakin päivänä on tarjottava kasvisruokaa tarjolla liharuuan lisäksi, tai vaatineet yksinkertaisesti monipuolisempaa kouluruokaa.

Valinnanvapauden poistaminen ei tunnu sopivan ainakaan meikän maailmankatsomukseen. Vihreillä on stalinistien perintöä, samaa nuoruuden kiihkoa sekä ehdottomuutta ja vähäistä ymmärrystä miten maailma toimii.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

#1. Mitä siitä, jos muutama juutalainen laitetaan keskitysleirille. Se nyt tuskin ketään haittaa? Onhan Neuvostoliittolaisillakin jo leirejä, eikä sitäkään kaikki hyväksy.

Eikä pidä ärsyyntyä siitä, jos muiden ideologia on vaan niin paljon toimivampi,moni kannattaa sitä, ja jos sen ideologian puolestapuhujat ovat vaan harvinaisen taitavia poliitikkoja.

Sekasyöjä (nimimerkki)

Jari S.
Helsingissä on tarjolla kasvisvaihtoehto. Joka ikinen päivä.
Nyt vai saatiin aikaan yksi päivä, jolloin kasvisruoalle ei ole tarjolla vaihtoehtoa.
Lihansyöjillä ei valitettavasti ole vastaavaa uskonlahkoa, joka saisi maanantait vaikka veripalttupäiviksi, ilman vaihtoehtoja.
En näe kasvisruokaa lainkaan pahana asiana. Siihen pakottamisen näen.

Tuukka (nimimerkki)

Käsittääkseni siitä on ihan konkreettista näyttöä, siis todisteita, että lihansyönti joka edellyttää liha elintarvikkeiden tuotantoa, ei ole kestävää. Tulevaisuudessa kaikkien on luonnon asettamista rajoista johtuen pakko olla kasvis-syöjiä kun ei ole varaa enää tuhlata peltomaata ja vettä eläinten rehun yms. tuotantoon. Ei siis ole kyse jostain ideologisesta mielipiteestä jonka pohjalla muita pakotetaan johonkin vaan aivan oikeasti tulevaisuuden luonnollisesta pakosta ja siihen valmistautuvasta edistyksellisyydestä. Parempi totuttautua pikku hiljaa päivä kerrallaan kuin vasta jonkun globaalin kriisin kärjistyessä pakottautua kerta heitolla. Koulussa on kaikille pakollista oppia tiettyjä tosiasioita maailmasta, tai ainakin pakollista osallistua opetukseen, (oppivelvollisuus) eikä se ole ihmisen valinnan vapauden piirissä.

Itse syön lihaa, mutta olen pari vuotta ollut kasvis syöjä nuorempana, enkä panisi pahakseni jos teho tuotantoa karsittaisiin. Mutta en usko että koko maailman ihmiset muuttuisivat kasvis syöjiksi vain sillä, että teurastamoiden seinät olisivat lasia, kuten eräs ruotsalainen valistuskampanja koittaa väittää. Kehitysmaissa sadat miljoonat ihmiset näkevät ja tekevät eläinten silpomista joka päivä eikä se paljon hetkauta kun esim. monissa Afrikan maissa vieraaseen kaupungin osaan eksyneet varkaatkin, siis ihmiset, voidaan suuremmitta murheitta kivittää ja polttaa ja sitten vasta kutsutaan poliisit.

Kyse on siis luonnon asettamista rajoista jotka lähitulevaisuudessa jatkuvaa kasvua tavoiteltaessa tulevat vastaan ihmismäärän lisääntyessä. Eikä tätä ja tarkoittamaani evidenssiä tulevaisuuden hupenevista resursseista pidä sekoittaa "ilmastonmuutos uskontoon".

VeliSynkkä (nimimerkki)

TUNNETUSTI Virheissä on aina ollut kaksi ryhmää:
- Terve osa ja se
- Sairas, ISOMPI osa
De DORKAT on niitten pienin yhteinen nimittäjä!

VeliSynkkä
Motto: VIHERMISUILLA ON TIUKEMMAT KUTULIHAKSET KUIN PUNANAUDOILLA!

Siili (nimimerkki)

"Tulevaisuudessa kaikkien on luonnon asettamista rajoista johtuen pakko olla kasvis-syöjiä kun ei ole varaa enää tuhlata peltomaata ja vettä eläinten rehun yms. tuotantoon."

Jos niin käy, lihan hinta nousee sellaisiin sfääreihin, ettei normaalihemmolla ole siihen varaa. Sitten sopeudutaan, aivan kuten sopeuduttiin säännöstelyyn sodan aikana.

Toisaalta esimerkiksi märehtijät tuottavat maitoa ja lihaa sellaisilla alueilla, joissa ruoho kasvaa, mutta vilja ei.

"Ei siis ole kyse jostain ideologisesta mielipiteestä jonka pohjalla muita pakotetaan johonkin vaan aivan oikeasti tulevaisuuden luonnollisesta pakosta ja siihen valmistautuvasta edistyksellisyydestä."

Niinhän ne stallaritkin aikanaan puhuivat "historiallisesta väistämättömyydestä". Heidän vihreät perillisensä vaikuttavat olevan yhtä vakuuttuneita oman uskonsa oikeutetuksesta.

"Parempi totuttautua pikku hiljaa päivä kerrallaan kuin vasta jonkun globaalin kriisin kärjistyessä pakottautua kerta heitolla."

Kuinka niin parempi? En minä totuttaudu kuolemaankaan, vaikka tiedän joskus kuolevani.

Retrohetero (nimimerkki)

Aivan totta. Mainstream-vihreys on muuttumassa kohti stalinismia. Toivon mukaan minun elinaikana lihansyönnistä ei määrätä kuolemantuomiota...

Anu Palosaari (nimimerkki)

Kylläpä provokatiivinen kommenttini sai aikaan vääntöä palstalla.Itse olen Vihreä, mutta en silti alennu ylilyönteihin tai pilkun viilaamiseen. Olen sitä mieltä, että meillä on monia oikeasti tärkeämpiäkin ja polttavampia aiheita tässä yhteiskunnassa pohdittavana kuin kasvisruokapäivät tai -vaihtoehdot yms - kuten vanhusten kohtelu, lastensuojelun epäkohdat, perusteettomat huostaanotot, perheväkivalta, päihteet, mielenterveysongelmat, työttömyys...

Mutta silti vielä provo, mitä en malta olla heittämättä raatelukoirille: edellä mainitsemani aihealueet ovat juuri niitä asioita, joihin Vihreät ovat perinteisesti ottaneet kantaa, kun taas isoja puolueita nämä aiheet eivät ole juurikaan kiinnostaneet - paitsi tietty vaalien alla.

Vapaa äänestäjä (nimimerkki)

Vihreily on tunnetusti DDR:n kehittelemä kommunismin muoto. Siinä näkyy kommunismin ihmisviha ja lahjakkuuden halveksunta.

Tuima (nimimerkki)

#10

Mitäs konkreettista vihreät ovat saanet aikaan noihin ongelmiin, voisitko pistää linkkiä tai valaista. Kyllä tähän maailmaan puhetta riittää ei siinä mitään ja kovin moni tuntuu näin vaalien lähestyessä taas olevan kovasti huolissaan kaikista.

Arnold (nimimerkki)

Jopas #10 nyt imartelee itseään. No, menköön silti, jos sitten vaikka joku muu vahingossa tajuaisi mistä kenkä puristaa:

Olen sitä mieltä, että meillä on monia oikeasti tärkeämpiäkin ja polttavampia aiheita tässä yhteiskunnassa pohdittavana kuin kasvisruokapäivät tai -vaihtoehdot yms

Totta turiset. Miksi ihmeessä siis tämmöisiä pakkoasetuksia pitää säätää kaupunginvaltuustotasolla? Etenkään kun vanhassa tavassa ei ollut mitään vikaa? Miksei menyyn suunnittelua voinut suosiolla jättää siitä nytkin vastaaville tahoille, päämääränään mahdollisimman monipuolinen ja kasvavien nuorten ravintosuositusten mukainen ateriavalikoima annetun budjetin puitteissa, ilman mitään "ideologisia mausteita"?

Edelleenkään, muiden ihmisten valinnanvapautta kaventavien päätösten tekemiseen ei ole riittävä syy vain se, ettei siitä ole suoranaista fyysistä haittaakaan.

Auria (nimimerkki)

#1: älä hyvä mies narise ihan turhasta. Pakkomentaliteetti siis ahdistaa. "Pakkoruotsi" ja kasvisruokapäivä!

Sinua ei sitten yhtään huoleta esim. tänään ykkösen aamutv:ssä esiintyneen Säteily"fookin´"turvakeskuksen edustajan kommentit Lappiin suunniteltavien ydinvoimaloihin nähden. Kolme tuhatta ihmistä on jäämässä mottiin alle viiden kilometrin säteelle voimalasta. Viikolla saksalainen tutkimus todisti pikkulasten leukemiatapausten määrän lisääntymistä ydinvoimaloiden lähellä. Säteilyturvakeskuksen miehen mukaan kyse on näiden saksalaisten pikkulasten elintavoista! Olin todella huolissani koko haastattelun ajan arvon herran argumentoinnin tasosta. Kasvisruuasta kannattaa vaikertaa siinä vaiheessa kun se säteilee ja näillä toimenpiteillä olemme hälyttävän lähellä tuota päivää.

mastodontti (nimimerkki)

#6 "Tulevaisuudessa kaikkien on luonnon asettamista rajoista johtuen pakko olla kasvis-syöjiä kun ei ole varaa enää tuhlata peltomaata ja vettä eläinten rehun yms. tuotantoon. Ei siis ole kyse jostain ideologisesta mielipiteestä jonka pohjalla muita pakotetaan johonkin vaan aivan oikeasti tulevaisuuden luonnollisesta pakosta ja siihen valmistautuvasta edistyksellisyydestä."

1900-luvulla uskottiin 2000-luvusta mm. seuraavaa:

-Ihminen on luonnon herra. Esim. kärpästen aihettamat häiriöt oltaisiin poistettu mm. metsästämällä kaikki hevoset sukupuuttoon ja kaikki suot oltaisiin valjastettu käyttöön kemikaalien avulla.

-Aseiden jatkuvan kehittymisen takia ihmiset rakentavat useiden kilometrien paksuisia linnoituksia, jotka suojaavat jopa 25 kilometrin päähän ampuvilta tykeiltä. Lisäksi uskottiin, että keskiaikaisten turnajaisten kaltaisissa kisoissa tullaan kilpailemaan panssaroiduilla autoilla ja aseilla.

-Kaikki maailman valtiot ovat joko liittyneet tai liittymässä Amerikan Yhdysvaltoihin.

-Vauvaikäiset lapset nostelevat painoja ja harrastavat kehonrakennusta. Tämä johtuisi siitä, että ihmisen geenit olisivat parantuneet sadassa vuodessa niin paljon, ettei heikkoja ihmisiä enää olisi.

Että ei kannata ennustaa tulevaisuudesta ihan niin hirvittävän kiihkomielisesti. (Pätee myös työvoimapulaan ja ilmastonmuutokseen yms.) Malttia.

Trapetsi (nimimerkki)

#10 "Olen sitä mieltä, että meillä on monia oikeasti tärkeämpiäkin ja polttavampia aiheita tässä yhteiskunnassa pohdittavana kuin kasvisruokapäivät tai -vaihtoehdot yms - kuten vanhusten kohtelu...."

Tämän päivän Hesarissa oli, että vanhuksille pitäisi suositella hoitotestamenttia ja lisäksi oli keskustelua vanhusten ruokinta-automaatista.

Mailmassa oli aikoinaan valtio / valtioita , jossa heikot ja kroonisesti sairaat katosivat ja omaisille tuli kirje, että he olivat " kuolleet keuhkokuumeseen". Tämä oli mahdollista, kun suuri yleisö käänsi selkänsä ja oli hiljaa.

Anu Palosaari (nimimerkki)

Moi!

Kysymystä, että mitä on saatu aikaiseksi ko. asioiden tiimoilta, en ala purkamaan, koska itse olen ollut mukana politiikassa vasta puolitoista vuotta ilman mitään aiempaa taustaa, joten en voi ottaa vastuuta muiden tekemisistä tai tekemättä jättämisistä kymmenien vuosien ajalta.
Mutta valaistakseni kommenttiani "oikeasti tärkeistä asioista" pyydän vilkaisemaan nettisivujani. Sieltä löytynee vastinetta sanoilleni.

Ja oikeassa ollaan siinä, olen itsekin samaa mieltä tästä - koko kasvisruokatouhu tai muut vastaavat - saavat liian suurta kohua, sekä päättäjien mielenkiinnon samaan aikaan kun painavammat asiat vaatisivat huomiota.

Akateeminen pätkätyöläinen (nimimerkki)

Anu Palosaari:Ja oikeassa ollaan siinä, olen itsekin samaa mieltä tästä - koko kasvisruokatouhu tai muut vastaavat - saavat liian suurta kohua, sekä päättäjien mielenkiinnon samaan aikaan kun painavammat asiat vaatisivat huomiota.

Tyypillistä punaviherpipertäjien jeesustelua. Minkä hiton takia aloititte koohottamaan kasviruoasta, jos samaan aikaan on painavampiakin asioita hoidettavana?

Anu Palosaari (nimimerkki)

Jos luit edellisen kommenttini tarkkaan :), hyvä "akateeminen", niin siinä lukee: minä en ole alkanut "koohottamaan" mistään ko. aiheesta. Minä "koohotan" tärkeämmistä aiheista.
:)

Toimituksen poiminnat